niedobory białka w diecie wegańskiej

Soczewica, cieciorka, orzechy, nasiona chia, sezam… to produkty, po które często sięgają wegetarianie i weganie. Nic dziwnego, ponieważ stanowią one bogate źródło białka, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak uzupełnić niedobory białka w diecie wegańskiej? Gdzie można znaleźć naturalne białko wegańskie? Na te pytania odpowiadamy w niniejszym artykule.

Gdzie występuje najwięcej białka?

Białko kojarzymy najczęściej z takimi produktami, jak białe mięso, jajka oraz nabiał. Każdy sportowiec i inna osoba „budująca masę”, sięga po nie, by stworzyć podstawy do pięknej muskulatury. Podstawą ich diety jest zatem pierś z kurczaka, a na śniadanie często przyrządzają sobie konkretną jajecznicę na szynce. Nie są to jednak produkty wybierane przez wegan i wegetarian. Ich dieta bazuje wyłącznie na owocach, warzywach i innych produktach, pochodzenia roślinnego. Jak zatem uzupełnić braki? Na co warto postawić? Gdzie znaleźć zdrowe białko wegańskie? To często pojawiające się pytania.

Białko wegańskie – gdzie można je znaleźć?

Tak naprawdę białko zwierzęce można łatwo zastąpić. Wystarczy odpowiednio skonstruować swoją codzienną dietę. Na początku warto sobie dokładnie rozpisać jadłospis. Potem nabierzemy już pewnych, zdrowych nawyków i nie będzie takiej potrzeby. Gdzie zatem znajduje się białko wegańskie? Źródłem tego składnika są przede wszystkim rośliny strączkowe. Dobrym pomysłem jest zatem spożywanie ziaren zbóż, różnorodnych pestek i orzechów. Tak naprawdę taki dodatek można dorzucić do każdego posiłku. Podprażone pestki dyni doskonale sprawdzą się w sałatce. Z kolei z ziaren sezamu można stworzyć idealną panierkę do tofu. Z soczewicy, cieciorki oraz fasoli przygotujemy natomiast smaczne leczo, a nawet wegański smalec.

Białko wegańskie w wersji sproszkowanej?

Wiele osób stawia również na białko wegańskie w postaci sproszkowanej. Można je kupić w sklepach z ekologiczną żywnością i przyrządzić z niego odżywczy, białkowy napój albo dorzucić do owocowego szejku. W sklepach znajdziesz takie białko z grochu, białko konopne albo ekologiczne białko ryżowe. Białka w tej wersji nie należy oczywiście traktować jako zamiennika białka w roślinach. Można po nie jednak sięgnąć w celu uzupełnienia diety. Najczęściej na taki krok decydują się weganie i wegetarianie, którzy wspierają budowę masy mięśniowej, a zatem intensywnie ćwiczą, a także chcą po prostu dodać sobie energii i poprawić samopoczucie. Polecamy między innymi białko wegańskie https://foodsbyann.com/pol_m_Zdrowe-przekaski_Bialka-roslinne-152.html, dostępne w sklepie internetowym Foodsbyann.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here