rukola
fot. pixabay.com

Rukola to roślina o bardzo specyficznym smaku. Bardzo często stanowi dodatek do mixu sałat, jednakże nadal jest dość mało popularnym rodzajem sałaty, po który sięgamy bez dodatków. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść!

Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/piec-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-rukole/

Rukola

Rukola znana była z czasów przedwojennych jako rukiew siewna, obecnie nie nazywa się już jej w ten sposób, a jedynie rukolą, tak jak nazywają ją oryginalnie Włosi. Chociaż z wyglądu przypomina sałatę, to jednak nie należy do grupy warzyw liściastych, ale kapustowatych. Jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza oraz magnezu, a także posiada mnóstwo kwasu foliowego oraz witaminy C i karteonoidów – luteiny i zeaksantyny, które pozwalają zapobiegać zaćmie i zwyrodnieniu plami żółtej.

Rukola zawiera chlorofil, który blokuje rakotwórcze działanie amin. Dodatkowo posiada witaminę K, która wspiera budowę naszych kości. W dwóch garściach rukoli również znajdziesz swoje dzienne zapotrzebowanie na wapń, a także dawkę potasu, który wspiera walkę z cukrzycą oraz wspomaga wytwarzanie większej ilości insuliny.

Rukola jest także pełna żelaza, które wspiera dietę osób z anemią lub osób zagrożonych anemią. Doskonale sprawdza się również w diecie wegetariańskiej, ze względu na duży zasób tego składnika.

Rukola w kuchni

Rukola ma bardzo ciekawy smak, jest on lekko korzenny, a nawet pikantny – im starsza rukola tym ostrzejszy jest jej smak. Rukolę podaje się zazwyczaj, gdy chce się zaostrzyć smak naszej potrawy. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, ale również do dań, które posiadają ser.

Rukolę można podawać do makaronów, sosów oraz zapiekanek. Bardzo często również wchodzi w skład pesto zielonego, gdzie zastępuje bazylię.

Rukolę można kupić w pęczkach albo w plastikowym pudełku w markecie. Należy spojrzeć wówczas czy jest ona już umyta, a jeśli nie, to koniecznie przepłukać ją przed podaniem, w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Przeczytaj też: http://golymin.pl/potowki-domowe-sposoby/

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here